Skip to content

Au restaurant

February 10, 2018

First, some vocabulary:

  • Le serveur : waiter ; la serveuse : waitress
  • La carte/le menu : the menu > “à la carte”
  • Le plat du jour : literally “the dish of the day” or in other words “today’s special”
  • commander : to order
  • L’addition (f) : the bill
  • Le pourboire : the tip
  • Le service est compris : service is included
  • L’entrée (f) : the starter
  • Le plat principal : the main course
  • Le dessert : the dessert
  • La boisson : the drink

To take your order the waiter may ask  one of the following questions:

  • Qu’est-ce que vous désirez ? 
  • Vous désirez ?
  • Je peux prendre votre commande ?
  • Qu’est-ce que je vous sers ?
  • Qu’est-ce que vous prendrez ?

To give your order, you may use any of the following expressions:

  • Je voudrais un caféI would like…
  • Je vais prendre un steak frites et une salade verte.I’m going to have… (though in French we use the verb “to take”)
  • Je prendrai… / I will have…

You may inquire about the followings:

  • Quel est le plat du jour ? / What is today’s special?
  • Vous avez des plats végétariens ? / Do you have vegetarian dishes?
  • Est-ce qu’il y a des œufs dans ce dessert ?  / Does this dessert contain eggs?

***

Watch the videos below:

***

About Paris café culture:

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: